De Tijd zal het leren - Reisverslag uit Stellenbosch, Zuid-Afrika van Martijn Boermans - WaarBenJij.nu De Tijd zal het leren - Reisverslag uit Stellenbosch, Zuid-Afrika van Martijn Boermans - WaarBenJij.nu

De Tijd zal het leren

Door: Tijn

Blijf op de hoogte en volg Martijn

26 Mei 2007 | Zuid-Afrika, Stellenbosch

PRIJZEN: Deze week ben ik weer veel uitgegaan, voornamelijk met Valentin (en dan wat zich rondom ons verzamelde haha). Eigenlijk begint dit partroon soms wat eentonig te worden. Er zijn in Stellenbosch best een aantal clubs, maar alles is klein en de muziek is elke avond hetzelfde. Ik krijg het gevoel dat ik weer terug moet naar Amsterdam en Utrecht. Wat wel wennen zal zijn in Nederland zijn de hoge drankprijzen. Afgelopen vrijdag eindigde ik weer met mijn ‘clubje’ in de Springbok tot een uur of zes. Het was heel gezellig en de shots vlogen rond (deze zijn nl 50 eurocentjes). Ook een pint bier kost ongeveer een eurotje. De tijden gaan veranderen... Zondag was ik met Doreen, Nathalie en Julia heerlijk gaan eten in een sushibar voor belachelijke prijzen (zondagsritueel). Ik heb nog nooit zoveel sushi et al gegeten inclusief wat Japanse en Chinese biertjes voor circa twaalf euro.

FREEZING: Maandag was ik bij Valentin in zijn guesthouse waar hij nu manager is. Na een middag daar chillen, wat studeren, eten koken etc kwamen Julia en Jorn langs om een filmavond te houden. Ok, TIA (this is africa): ik lag op de bank met Julia, dekens over ons heen en het ijskoud hebben. Valentin had al zijn truien aan en Jorn verliet ons vanwege de kou... We hebben een film gekeken over een ‘struisvogel’, great succes (sarcasme blijft leuk). De dag erop met Doreen en Julia gelunched ergens in de bergen waar SNEEUW ligt. Heel bizar. Die avond de overige films bij Val gekeken. Gelukkig heeft mijn huisje een ‘heater’ en Valentin inmiddels ook...

WOWO: Woensdag na mijn allerlaatste colleges, ben ik met mijn aankomende reisgenoten (Erwin, Dominique, Flo en Max) uit eten geweest. Na wat biertjes en veel discussie over het avontuur was het tijd voor Champions League voetbal. Het was erg leuk want de (cocktail)bar waar we waren (Rhythem Lounge) was gevuld met bekenden! Lekker loungen op de bank en later die avond ‘town’ een ‘try’ gegeven met Marlinde, Jaqueline en Valentin. Woensdag is een partyavond maar we konden geen mensen op de dansvloer waar dan ook vinden, ja, het is tentamenperiode.

Donderdag wederom in het guesthouse vertoeft, ditmaal gewapend met mijn laptop. Die dag lekker ‘genetwerkt’ (Ghost Recon) tegen Valentin en al zijn muziek gedownload. Verder mijn ‘to publish’ essay verder uitgebreid, het gaat revolutionair worden ;) * Vrijdag weer uitgegaan met al mijn vriendjes hier, van Stones naar Bohemia tot sluitingstijd en dan met wat over is naar Springbok. We zien wel wat er vandaag gebeurd...

* [seriously] mijn artikel gaat over ‘geld’, de motor achter de wereldeconomie. De meeste economen denken dat de Centrale Bank controle heeft over de totale geldhoeveelheid (M1, M2, M3) en dat betekent dat de monetaire authoriteiten de economie kunnen stimuleren via het zogenaamde ‘money multiplier effect’ via de ‘high-powered base’. Door meer geld in de economie te pompen zullen (reele) inkomen stijgen, zoals er geen inflatie is. Ik denk dat dit allemaal BULSHIT is, hoewel iederen dit verhaal leert en omarmd. Naar mijn visie is geld zoals taal, slechts een symbool dat berust op vertrouwen en gebruik. Geld is endogeen binnen het economische systeem en heeft geen ‘echt’ effect op wat er allemaal gebeurd. Ik geloof dat de Centrale Bank geen controle heeft over de geldhoeveelheid en dat een geen multiplier effect is. De implicatie is dat de Centrale Bank altijd verkeerd beleid uitvoerd en dat de economie niet juist wordt gestimuleerd. De Centrale Bank moet de rente verlagen en niets doen. Inflatie is niet het belangrijkste doel en geld is endogeen (ik ben niet op het idee gekomen, mijn professor schreef in 1988 er een boek over en verliet Amerika omdat niemand hem steunde. Ik heb veel aan dit idee toe te voegen... time will tell, want ondanks dat wetenschappers en economen nog op de oude toer denken, zijn er nu veel mensen in de praktijk (financiele markten) die hetzelfde denken. De Centrale Bank van Engeland is het er ook mee eens en geeft het zelfs expliciet aan. Nu moeten er mensen zijn dit het idee overdragen! Count me in.).

• 27 Mei 2007 - 16:59

J En H:

vacature in nederland voor endogeen denkende economen!

• 01 Juni 2007 - 14:40

Broer:

wennen aan de amsterdamse prijzen is heel makkelijk, gewoon per biertje 2 euro in een pot stoppen! het voordeel is dat je dan ook de eerste week in Asmterdam/ Utrecht gewoon geld hebt om e.e.a. te betalen ;-)

ps. wij missen je ook wel hoor!

• 09 Juni 2007 - 16:01

Mark:

Volgens mij zijn er sinds de Lucas critique nog maar weinig economen die het verhaal zo geloven zoals jij het in de eerste alinea schetst, toch?

We hebben het er hier wle over... Maar stuur je artikel, volgens mij staat het nog altijd 1 - 0 ;)

gdlck,